Construim case pasive și case nZEB, după proiectul clientului, de peste 20 de ani oriunde in Europa.

9 tipuri perfecte de lemn pentru a construi case

Lemnul a fost utilizat ca material de construcție de mii de ani, și se mai apelează la el și astăzi pentru a construi mobilă, case sau accesorii de decor datorită versatilității de care dă dovadă. Dar, care sunt cele mai potrivite tipuri de lemn pe care le putem utiliza în construirea acestor elemente? În general, lemnul este remarcabil prin durabilitatea sa și a izolării optime împotriva frigului, dar, în funcție de esența din care provine, acesta prezintă anumite caracteristici specifice.

Stejar

Este o materie primă excelentă pentru fabricarea mobilei, unde este cel mai des utilizat datorită esteticii și rezistenței sale. De asemenea, este folosit și în structura balcoanelor, podelelor, scărilor sau tâmplăriei exterioare și interioare. Are calități flexibile superioare în ciuda naturii sale durabile, dar trebuie uscat încet pentru a nu se rupe.

Nuc

Adevărații cunoscători ai lemnului prețuiesc acestă esență tare pentru rezistența și durabilitatea sa. Este rezistent în fața deformării, poate fi îndoit și finisat în moduri diverse, acceptând lacuri și vopsele pe suprafața sa. Tocmai de aceea este folosit în principal pentru producția mobilierului masiv, furnirurilor, dulapurilor, lambriurilor și elementelor decorative din lemn. Datorită fibrei sale complexe și a culorii brun-ciocolatii, piesă din lemn de nuc va căpăta un aer distins. Astfel, calitățile sale desăvârșite îl plasează în categoria luxului și a rafinamentului.

Cedru

O încăpere finisată cu acest tip de lemn capătă o atmosferă specială deoarece lemnul de cedru calmează, elimină stresul, îmbunătățește starea de spirit și vitalitatea. Elasticitatea mare a lemnului permite producerea construcțiilor de oricetip, fiind extrem de ușor de procesat în direcții diferite.

Datorită rezistenței sale naturale ridicate la mucegai, igrasie, insecte și la putrezire, dar și a capacității de izolare termică ridicate, poate fi utilizat în construcții exterioare sau pe pereții caselor din lemn. De asemenea, avantajele sale suplimentare constau în faptul că nu face așchii, nu scârțâie, are greutatea specifică mică și rezistența mecanică mare. Mai mult, prezintă durabilitate ridicată și modificări foarte mici la schimbările de temperatură.

Chiparos

Chiparosul este un lemn din ce în ce mai exploatat pentru fabricarea parchetului deoarece este rezistent la umiditate, fiind ideal pentru acoperirea podelei din bucătării sau băi. Fibrele ondulate, inelele negre și culorile sale ce variază între crem și maroniu deschis îl fac perfect pentru realizarea pieselor de mobilier sau elementelor de lemn decorative din interiorul casei.

Cireș

Acest lemn cu textura sa fină și nuanța roșiatică se potrivește perfect cu piesele de mobilier elegante. Nu necesită vopsire, dar poate fi lăcuit sau băițuit. Lemnul de cireș se lucrează extrem de ușor, se lipește rapid, suportă bine cuiele, are rigiditate scăzută și rezistență mare la șocuri. Se folosește des în construirea lambriurilor, a parchetului, a scaunelor sau furnirurilor estetice deoarece se șlefuiește foarte ușor, lăsând o suprafață fină, iar fibrele sale drepte sau ondulate îi conferă un aspect deosebit.

Mahon

Rezistența lui la soare, umiditate și la trecerea timpului îl recomandă ca un material excelent pentru mobilă. Ce e drept, este considerat un material scump și este folosit pentru fabricarea mobilierului de lux, dar și în finisarea anumitor piese exclusive. În general, prezintă nervuri drepte și nu conține bule de aer. Iar, culoarea sa brun roșcată, care se închide odată cu trecerea timpului, îl face atrăgător și perfect pentru amenajarea casei în stilul tradițional. De asemenea, este recomandată amplasarea podelei din mahon, fiind ușor de întreținut.

Brad

Această esență moale prezintă avantajul de a se usca rapid, fiind ușor de prelucrat pentru structurile de rezistență a construcților civile sau hidraulice, pentru tâmplăria obișnuită sau placajele de furnir. Pentru orice întrebuințare exterioară este necesară aplicarea unor tratamente adecvate care protejează lemnul și împiedică adunarea agenților agresivi.

Molid

Este popular în construcțiile interne și externe, fiind ușor de uscat și prelucrat. Cu toate că este predispus la deformare, este durabil sub apă, rezistent la acizi și la alcalini, tratându-se ușor cu substanțe septice. Comparativ cu bradul, se băițuiește mai bine și se usucă ușor, repede și fără defecte.

Pin

Este utilizat în construirea structurilor caselor de lemn și a pieselor de mobilier de grădină. Are cea mai mare adaptabilitate la căldură, îngheț sau precipitații și este mai rezistent decât molidul. Din cauza durabilității scăzute la ciuperci și insecte, acest tip de lemn necesită tratare dacă este utilizat pentru elemente exterioare.

Aspectul rustic al pinului și culoarea sa deschisă oferă mai multă căldură și individualism pieselor de mobilier, de aceea sunt ideale pentru camera copiilor sau în alte camere în care acestea au o arhitectură simplă.

Fiecare tip de lemn are o personalitate distinctă conferită de caracteristicile sale funcționale și estetice. Pentru viitoarea casă, e indicat să alegeți acea esență care răspunde cel mai bine la cerințele voastre. Pentru nelămuriri, ne puteți contacta oricând