Construim case pasive și case nZEB, după proiectul clientului, de peste 20 de ani oriunde in Europa.

Lemnul în rolul principal al designului interior

Lemnul – un material îndrăgit de mulți. Cu varietatea sa de esențe care oferă flexibilitate în orice design interior, cu parfumul și textura sa care te transpun direct în natură, lemnul are un caracter și o prezență unică, oferind personalitate oricărei case.

Dar, care sunt de fapt stilurile de design interior în care lemnul joacă un rol principal sub forma pieselor de mobilier, a pereților sau pardoselilor?

1. Designul rustic

Vrei să te conectezi cu natura și să te încarci cu energie? Atunci te vei integra perfect într-o casă cu un design rustic. Nuanțele lemnului de brad, pin sau stejar, cu noduri și imperfecțiuni adaugă autenticitate și conferă o atmosferă plăcută, intimă, în care te vei simți confortabil și protejat în orice moment.

Întreaga schemă coloristică este inspirată de lumea naturală. Din acest tablou nu ar trebui să lipsească piatra de râu și pardoseala din dușumea, cu lamele late sau lungi, pentru un efect rustic reușit

Grinzile reprezintă elementul central al plafonului acestui tip de cămin. Când vine vorba de aranjarea acestora, aveți două posibilități: fie finisați bârnele și scândurile și lăsați tot plafonul aparent descoperit, fie, dacă doriți o amenajare stilizată, puteți acoperi spațul dintre grinzi pentru a le lăsa doar pe acestea la vedere.

Mobilierul din lemn masiv se integrează perfect într-un astfel de cămin. Spre exemplu, o masă de dining, realizată dintr-o bucată de stejar nefinisat pe margini, va adăuga căldură unei sufragerii sau bucătării.

2. Designul scandinav

Unele persoane ar putea considera că stilul scandinav se rezumă doar la mobila achiziționată din IKEA, dar acesta înseamnă mult mai mult de atât. Camerele amenajate astfel sunt caracterizate de simplitate, funcționalitate și minimalist, iar căldura căminului este conferită de prezența lemnului în varianta sa naturală și de paleta vioaie de culori: bleu, roșu, verde, crem, gri, mov.

Lemnul de fag sau mesteacăn nefinisat reprezintă un element cheie al acestui stil și este inclus în spațiile largi, luminoase, aerisite, cu pardoseli și plafoane albe ca inserții atât în elementele de mobilier art deco, cât și în pereții locuinței. Când vine vorba de mobilierul din lemn în stil scandinav, acesta conține linii drepte, delicate, ușor curbate și poate fi realizat din lemn cu patină.

Așadar, dacă nu cauți să-ți încarci casa cu elemente decorative greoaie, ci doar ceea ce este funcțional și necesar, atunci stilul scandinav ți se potrivește cel mai bine.

3. Designul tradițional

Acest stil de design interior este versatil, oferind posibilitatea combinării cu alte stiluri. În acest caz, lemnul are tonuri de culoare profunde, care sunt oferite adesea de esența de cireș, mahon sau arțar.

Elementele arhitecturale ale lemnului prezintă detalii elegante și elaborate, caracterizate de linii drepte și rotunjite ce sunt intercalate cu marginile curbe ce te trimit cu gândul la mici opere de artă.

Mobila tradițională este cioplită, finisată și lăcuită pentru a inspira eleganță și este completată, de cele mai multe ori, de antichități delicate, ce conțin inserții din lemn. Acest stil se potrivește persoanelor atente la detalii, care caută să includă eleganța în fiecare aspect al vieții lor.

4. Designul asiatic

Din primul moment în care pășești într-o casă amenajată după stilul asiatic, vei fi cuprins de o stare de calm și liniște interioară. Principiul de bază al acestui tip de design interior este echilibrul. Iar, podelele din lemn și accesoriile din bambus care înlocuiesc draperiile se întrepătrund perfect cu paleta de culoare exotică inspirată direct din natură

Printre elementele definitorii ale stilului asiatic, în care lemnul joacă un rol decisiv, se numără mobila joasă, rafturile sau ușile glisante realizate din fâșii subțiri de lemn ce permit naturii să pătrundă în cămin. Desigur, nu lipsesc inserțiile de lemn din tavan sau grinzile finisate în detaliu ce sunt lăsate la vedere.

5. Designul ecletic

Este un stil în care bunul gust și talentul în amenajări interioare poate fi pus în evidență deoarece implică crearea unui mix armonios între obiecte individuale, cu farmec special, care, la prima vedere, nu pot fi îmbinate în același spațiu. Iar, lemnul poate fi inclus oricând într-un astfel de joc al texturilor și culorilor cu alte elemente care nu i se asortează în mod aparent. Cu toate acestea, există trei tipuri în care lemnul predomină.

În cazul stilului elegant ecletic, piesele de mobilier și detaliile arhitecturale ce aparțin designului tradițional sunt îmbinate cu elemente moderne, precum sticla, porțelanul sau suprafețele lucioase din pal. Efectul este unul WOW, demn de o locuință originală.

Când spui vintage, te gândești fără să vrei la includerea lemnului în amenajarea casei. Iar, stilul ecletic vintage îmbină lemnul cu aspect vechi regăsit în mobilier, scări sau chiar podea cu elementele decorative moderne, totul într-un cadru minamilist, plin de farmec.

Încheiem aceast itinerariu în lumea designului interior cu stilul ecletic rustic deoarece este irezistibil tocmai prin senzația de uzat pe care o oferă. Aici, lemnul, alături de sticlă și elementele din crom se întâlnesc într-o amenajare armonioasă ce oferă personalitate oricărei camere.